Vindaloo de porc, picant si afumat

Ingrediente

1 kg piept de porc calitatea I, fara piele
3 cepe mici
6 catei de usturoi
1 ardei iute rosu
1 ardei iute galben
o bucata de ghimbir cat degetul mare
ulei de masline
sare de mare

2 lingurite cu varf de seminte de coriandru
2 ardei iuti uscati (Kashmiri chillies)
1 lingurita seminte chimion
1 pumn de frunze de curry
1 lingurita cu varf cu boabe de piper negru
1 lingurita sofran (turmeric)
1 lingura ulei de masline
1 lingura otet de cidru
1 lingura de pasta de tamarind
1 lingura cu varf de zahar brun
1 stick scortisoara
4 cuisoare
1 carbune mic


Metoda

Preincalzeste cuptorul la 170ÂșC/gaz3.

Pregateste Pasta

Pune o tigaie mare, intinsa pe foc mediu-mare. Adauga semintele de coriandru, (coriander seeds), seminte de chimion (cumin seeds) si piper, se presara ardeiul iute uscat (dried chilly) si rumeneste timp de 1 minut, sau pana cand miroase fantastic. Toarna condimentele intr-un mojar (pestle and mortar) si zdrobeste pana obtii o pulbere fina . Decojeste si toaca grosier ghimbirul, apoi decojeste usturoiul. Adauga-le in mojar impreuna cu sofranul (tumeric), uleiul de masline si otetul si zdrobeste pana obtii o pasta.

Pregateste Carnea

Folosind un cutit ascutit, se taie pieptul de porc (pork belly) in bucati de 2cm. Revino cu tigaia la foc mediu-mare, adauga carnea de porc si se condimenteaza cu putina sare. Prajeste pentru aproximativ 15 minute, sau pana cand carnea prinde o culoare aurie.

Intre timp, cojeste si toaca fin ceapa. Odata ce carnea de porc devine aurie, adauga frunzele de curry si trei sferturi din pasta de curry in tigaie (pastreaza restul intr-un borcan etans in frigider). Amesteca bine, apoi se pune si ceapa si prajeste pentru inca 15 minute, sau pana cand prinde o culoare aurie. Se toaca marunt ardeiul iute, apoi se amesteca in tigaie cu pasta de tamarind si zaharul. Muta tava in cuptorul fierbinte pentru aproximativ 25 minute, sau pana cand continutul se innegreste.

Scoate tava din cuptor si scurge excesul de grasime (pastreaza intr-un borcan etans in frigider – este grozav pentru verdeturi prajite la wok sau cartofi copti).
Pune tigaia la foc mare. Adauga 600ml de apa clocotita, se aduce la fierbere, apoi se reduce la un foc mic.

Afumarea

Pune carbunele si stick-ul de scortisoara pe o flacara directa (eu folosesc plita mea gaz). Folosind un cleste, intoarce-le pana cand carbunele incepe sa fumege si sa se faca alb. Pune scortisoara si carbunele intr-un mic vas rezistent la caldura, impreuna cu cuisoarele (cloves), apoi pune vasul direct in mijlocul tigaii cu Vindaloo. Pune o picatura de ulei de masline pe carbune pana ce incepe sa fumege ca tamaia. Acopera tigaia cu un strat dublu de folie de aluminiu si fa o gaura in partea de sus pentru a permite fumului sa iasa. Gateste curry pentru aproximativ 20 de minute, sau pana cand carnea este frageda, sau gateste pentru mai mult timp pana cand carnea se destrama, completand cu apa in cazul in care devine prea uscat.

Servire

Scoateti si aruncati carbunele, cuisoarele si scortisoara, apoi serveste vindaloo cu paine naan de casa, frunze de salata crude de la mijloc si raita (dip de iaurt cu menta, paprika afumata, seminte chimion si castravete ras)

indian, jamie oliver, picant, Porc, vindaloo

Leave a Reply